Thursday, September 15, 2011

Tunnitöö1

Mis on server?

Server on arvutisüsteem või selles töötav tarkvara, mis pakub teatud infoteenust sellega ühenduvatele klientidele. Näiteks veebiserverist saab lugeda veebilehti, failiserver pakub failide saatmise ja vastuvõtu teenust jne. Serveri kliendiks võib olla ka teine server. Näiteks veebiserver saab kuvamiseks andmed andmebaasiserverist.

Serverid võivad pakkuda oma teenuseid erinevate ühendusviiside kaudu, töötades enamasti üle Interneti.

Arvutitega seoses tähendab server tavaliselt ühte järgmistest:

Arvutiprogramm, mis töötab nagu teenindus, et teenindada teiste programmide(klientide) vajadusi ja nõudeid, mis võivad aga ei pea käima samas arvutis.
Füüsilist arvutit, mis on pandud jooksutama ühte või mitut teenust, et teenindada teiste samas võrgus olevate arvutite vajadusi.
Tarkvara/riistvara süsteem (tarkvara teenindus, mis jookseb selleks ettenähtud arvutil) nagu andmebaasi server, failiserver, e-posti server, printeri server.

Serverarvuti on arvuti või hulk arvuteid, mis ühendab teised arvutid või elektroonikaseadmed omavahel. Tavaliselt varustavad nad oluliste teenustega võrgus olevaid kliente, kes on kas avalikud kasutajad või mingisse suurde organisatsiooni kuuluvad kasutajad. Näiteks kui sisestada päring otsingumootorisse, saadetakse päring üle Interneti arvutist serveritesse, milles on talletatud kõik asjakohased veebilehed. Tulemus saadetakse serverist tagasi arvutisse.

Paljudel serveritel on määratud funktsioonid nagu veebiserverid, printeri serverid, andmebaasi serverid.
(http://et.wikipedia.org/wiki/Server)


Mis on staatiline ja mis on dünaamiline www dokument ?

Staatiline dokument kirjutatakse reaalsuses valmis tervikuna ning hiljem saab selle sisu muuta vaid otse HTML-koodiga tegutsedes ning faili reaalselt uuendades. Selline fail on serveris alati olemas just sellisel kujul, nagu teda kasutajale kuvatakse.
Dünaamiline www-dokument genereeritakse serveri poolt reaalajas alles siis, kui keegi soovib antud dokumenti vaadata. Informatsiooni paneb kokku programm, mis kasutab selleks kas andmebaasi ja/või väga paljusid erinevaid faile.
(http://www.interneti.info/artiklid/eeldused/)



Mis on W3C?

World Wide Web Consortium ehk W3C on rahvusvaheline organisatsioon, kelle missiooniks on viia veeb tema täieliku potensiaalini arendades protokolle ja juhtnööre, mis kindlustavad veebi pikaajalise kasvu.[1] W3C asutati 1994 oktoobris Tim Berners-Lee poolt.

W3C juhtideks on veebi looja Tim Berners-Lee ning Jeffrey Jaffe W3C CEO. W3C liikmed ja avalikkusest kutsutud eksperdid osalevad töögruppides mis kirjutavad W3C veebistandardeid.
W3C standardid:

HTML
XHTML
CSS
SVG
XML
MathML
XSL
RDF
DOM
WCAG
(http://et.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Web_Consortium)


Mis on HTML ja XHTML ?

HTML on lühend sõnadest Hypertext Markup Language, mida võiks eesti keelde tõlkida kui Hüpeteksti Märkimise Keel. Juhin tähelepanu asjaolule, et tegemist on „märkimiskeelega”, mitte „programmeerimiskeelega”. Vähemalt HTML puhul ei saa me rääkida programmist. Märkimiskeel on arvutikeel, mille puhul antakse kokkuleppeliste elementide abil edasi informatsiooni selle kohta, kuidas selles keeles kirjutatud dokumenti tuleks kuvada.

Märkimiskeeles koostatakse märgendite (ingl. k. tag) abil elemendid.

XHTML on lühend sõnadest Extensible HyperText Markup Language ehk eesti keeles „Laiendatud Hüpeteksti Märkimise Keel”. Naljakas on siinkohal asjaolu, et tegelikult on tegemist hoopis kitsendamisega ehk - XHTML on HTMLi puhtam variant. Siit korjati välja terve hulk väga probleemseid elemente. Samuti on nüüd nõutav, et dokumendid oleksid korrektselt vormindatud, elemendid kindlasti suletud jms.
(http://www.interneti.info/artiklid/html_xhtml/)


KASUTATUD ALLIKAD:

http://et.wikipedia.org/wiki/Server

http://www.interneti.info/artiklid/eeldused/

http://et.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Web_Consortium

http://www.interneti.info/artiklid/html_xhtml/

No comments:

Post a Comment